De aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar zit in uw meterkast. Deze is bedoeld als een extra beveiliging. De aardlekschakelaar schakelt de stroom uit als er een lekstroom in de installatie aanwezig is. Een goede aarding geeft extra bescherming bij een kortsluiting. Het voorkomt dat apparaten onbedoeld onder spanning komen te staan. Regelmatige controle van de aardlekschakelaar is daarom belangrijk. Een aardlekschakelaar is pas sinds 1975 verplicht, het kan zijn dat een oudere woning er geen heeft.

Controleren

Op de aardlekschakelaar hoort een testknop te zitten. Deze wordt vaak aangegeven met de letter “T”  of het woord “TEST”. Deze knop moet worden ingedrukt om de werking te testen. 

Als de aardlekschakelaar goed functioneert, wordt de achterliggende installatie uitgeschakeld. Na het testen moet de aardlekschakelaar weer normaal kunnen worden ingeschakeld. Lukt het uitschakelen of het inschakelen niet? Vervang dan de aardlekschakelaar, door een nieuwe aardlekschakelaar. 

Is het probleem dan nog niet opgelost, inspecteer dan de installatie op lekstromen of andere problemen.

Een aardlekschakelaar is een component dat er voor zorgt dat de stroom wordt uitgeschakeld als er een lekstroom (veroorzaakt door een kortsluiting) naar de aarde wegvloeit. Een goede aarding biedt extra bescherming tegen kortsluiting.

Als u niet regelmatig de aardlekschakelaar controleert kan u installatie onveilig zijn. Een niet goed functionerende aardlekschakelaar kan bijvoorbeeld persoonlijk letsel of brandschade veroorzaken.

 

Controleer de aardlekschakelaar regelmatig.

  • Het voorschrift van de fabrikant is vaak dat de aardlekschakelaar maandelijks moet worden getest. Dit raden wij ook aan. In het dagelijks gebruik is dit soms lastig bijvoorbeeld omdat digitale klokken opnieuw moeten worden ingesteld. 
  • Het is verstandig om tenminste twee keer per jaar de aardlekschakelaar te controleren. Bijvoorbeeld tijdens de wisseling van de zomer en wintertijd. 

Beter twee keer per jaar dan helemaal niet.

 

Uit de praktijk

Onze keurmeesters komen de gekste dingen tegen. Lees hier enkele voorbeelden uit de praktijk.