Keuren: zin of onzin

De aanschaf van een woning is een kostbare zaak. De aanschaf van een woning met gebreken een ramp. Het keuren is een must voor koper en verkoper.

De koper van een woning mag verwachten dat deze woning de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn. Een woning heeft bijvoorbeeld een deugdelijk dak!
Als koper hebt u wel een onderzoeksplicht.

Als u als koper een huis bezichtigd bijvoorbeeld een lekkage ziet, dan dient u de eventuele aansprakelijkheid van de verkoper na te gaan.
Uw aankoopmakelaar, of uzelf, stelt vragen over de oorzaak van de plek. Bij twijfels is het verstandig om zelf een nader onderzoek in te stellen.

Op basis van de Nederlandse wet mag er van de koper verwacht worden dat hij de staat van de woning bouwtechnisch onderzoekt. Eventueel met behulp van een gespecialiseerde bouwkundige keurder.

Als verkoper van een woning is het verstandig om uw woning te laten keuren voordat u deze te koop zet. Met een gedegen bouwkundig rapport voldoet u aan uw wettelijke meldingsplicht . Uw aansprakelijkheid voor verborgen gebreken wordt op deze wijze een stuk kleiner.

Een goede makelaar zal u hierop wijzen.

Uit de praktijk

Onze keurmeesters komen de gekste dingen tegen. Lees hier enkele voorbeelden uit de praktijk.