Legionella!

Legionella is een bacterie die groeit na langdurige stilstand van water, een vakantie van twee weken, is genoeg.  De bacterie groeit in het water bij temperaturen tussen de 25 en 50°C. Onder 25 °C is er vrijwel geen groei en temperaturen boven 50 °C worden de bacteriën gedood.

Sommige typen legionella veroorzaken de veteranenziekte. Deze ziekte geeft in lichte vorm (we noemen dat Pontiac-fever) alleen maar griepverschijnselen, maar in de zware vorm kan de veteranenziekte een longontsteking veroorzaken. Besmetting gebeurt voornamelijk door inademing van zeer kleine waterdruppeltje in de lucht (waternevel), zoals bijvoorbeeld tijdens het douchen.

U kunt legionella-besmetting voorkomen door na een vakantie, het water  alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang te openen en flink te laten stromen.

Vergeet de gevelkraan hierbij niet. Probeer te voorkomen dat het water vernevelt. Dit kan door bijvoorbeeld de sproeikop van de douche onder water in een emmer te houden  of het sproeistuk van de kraan te halen.

Meer info vindt u op

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/legionella/legionella-in-huis

Uit de praktijk

Onze keurmeesters komen de gekste dingen tegen. Lees hier enkele voorbeelden uit de praktijk.